Allt för jakt och friluftsliv
Visa mer
Visa mindre

Ull

Engelsons har produkter i merinoull eftersom det är ett naturmaterial med bra funktionalitet som värmer bra även i fuktigt tillstånd och isolerar mot både värme och kyla. Ullen tar inte heller till sig lukt i samma utsträckning som syntetmaterial och luktar därför inte illa trots dagar av tuff användning. Merinofår har en finare, krusigare ull som kliar mindre och känns mjukare mot huden än annan ull.

I framförallt Australien finns det problem med att merinofår ofta angrips av blåflugor och för att undvika detta klipps ibland hud bort runt fårets analöppning, s.k. mulesing. Detta ingrepp är plågsamt för djuren. I Engelsons produkter används endast merinoull där vi har garantier på att fåren behandlas enligt gällande djurrättslagar och där mulesing inte förekommer. Majoriteten av merinoullen i våra plagg kommer från Nya Zeeland där man inte har problem med blåflugor och därmed inte heller använder sig av mulesing.

Så sköter och tvättar du ditt ullplagg på ett miljövänligt sätt

Vädra istället för att tvätta! Häng upp plagget på en galge och vädra i fuktigt väder, så blir plagget som nytt. Ett underställ i merinoull kan bäras direkt mot huden i veckor utan att behöva tvättas, tack vare sina självrenande och bakteriehämmande egenskaper.

Ullfibern stöter bort främmande ämnen och så sker även vid fläckar. Om en fläck uppstår, kan du låta ullplagget ligga en stund innan du börjar ta bort fläcken. Helst ute i fuktigt väder. Då letar sig fläcken till ytan utan att gå in i fibern. Skrapa försiktigt bort eller tvätta med kallt vatten. Givetvis hänger det mycket på vilket typ av ämne du har spillt. Kaffe, te och andra färgstarka ämnen bör tvättas direkt på fläcken med ljummet vatten. Fettfläckar kan tas bort genom att pudra på potatismjöl, låta potatismjölet dra ur fettet en stund och borsta bort mjölet.

När du väl anser att en tvätt är nödvändig så tvätta försiktig för hand eller i tvättmaskinens ullprogram max 30°C. Om du väljer att tvätta i maskinen, var noga med att inte tvätta för många plagg samtidigt, då friktionen kan göra att ullplagget krymper. Exempelvis ska ulltröjor tvättas en och en. Använd ett tvättmedel med surt pH-värde som är anpassat för ulltvätt, alternativt vanligt hårschampo. Använd aldrig sköljmedel! Du kan istället använda ättika (ca 1 msk/maskin) som sköljmedel. Ättikan sluter epidermisfjällen på ullfibern efter tvätt. Krama försiktigt ur vattnet för hand eller centrifugera max 800 varv/min. Resten av vattnet kan t ex pressas ut genom att rulla in plagget i en frottéhandduk och kliva lätt på rullen. Rulla ut plagget och låt det plantorka.

Släng inte ditt ullplagg om det går hål eller du skulle fastna i något och få en ögla eller riva upp en tråd. Det enkelt lagas med en nål som du trär den lösa tråden/öglan genom och syr fast mellan den yttre och inre sidan av plagget.

Visa mer
Visa mindre

Tips på ullplagg och tvättmedel till ulltröja, ullstrumpa eller underställ i ull

Visa mer
Visa mindre

Du hittar ännu fler ullprodukter i vårt sortiment. Här kan du ser mer »

Visa mer
Visa mindre

Välkommen!

Tyvärr använder du dig av en osäker webbläsare som inte stöjds längre ...

Microsoft (skaparna av Internet Explorer) har slutat skicka ut uppdateringar till versionen Internet Explorer 10 och nedåt.
Detta gör att din nuvarande version inte är tillförlitlig.
Vi ber dig därför att ladda ner någon av webbläsarna nedan.

Ladda ner Microsoft Edge Ladda ner Firefox Ladda ner Google Chrome
Fortsätt att besöka sidan ändå