Allt för jakt och friluftsliv
 Merinoull är ett av naturens egna supermaterial.

MERINOULL - naturens eget supermaterial

Merinoull är en ren naturprodukt med otroligt bra egenskaper. Allt fler har börjat upptäcka merinoullens enastående kvaliteter och byter därför ut sina gamla underställ i syntet mot underställ i merinoull. Här kan du läsa mer om merinoullen och varför plagg av ull på många sätt är överlägsna plagg i andra material.

Merinoull är ett material som värmer dig när det är kallt, som svalkar när det är varmt, som inte luktar när du svettas och som sällan behöver tvättas. Det kanske låter som ett framtidsmaterial men du hittar alla de egenskaperna hos merinoull.

Merinoull är ett av naturens egna supermaterial och är perfekt lämpat för underställ och andra typer av plagg som används i tuffa väderförhållanden. Och du behöver inte oroa dig för att det kommer att klia.

Merinoull är fantastiskt lent för att vara ull. Det värmer även om det blir blött, och andas extremt bra. Det har också de otroliga egenskaperna att om det värmer det dig när det är kallt ute, och svalkar om det är varmt ute. Du behöver inte heller oroa dig för att plagget ska börja lukta svett, merinoull är antibakteriellt i sig självt utan behandling. Och eftersom bakterierna inte får fäste i merinoullens fibrer behöver du inte heller tvätta plagget så ofta, det bästa tvättrådet är att hänga upp plagget på vädring över natten och sedan är det bara att använda igen.

Naturmaterialet har alla funktioner vi vill ha i ett funktionsplagg. Det är temperaturreglerande, lätt, snabbtorkande, naturligt odörhämmande och mjukt mot huden.
Tack vare merinoullens olika tjocklekar så finns olika plagg för varje årstid och varje aktivitet. Regeln som gäller är att ju högre siffra per kvadratmeter tyg desto varmare blir du.

Merinofåret har en fin, krusig och mycket mjuk ull. Den krusiga strukturen binder mycket luft och ger därför mycket god värmeisolering. Det skapas luftrum mellan textilen och huden vilket gör att värmen inte leds bort. Ju mer finkrullig ullfibern är, desto bättre isolering ger den.

Visa mer
Visa mindre

Transporterar bort fukt! 

När vi börjar svettas och fuktigheten blir högre innanför ullplagget än utanför transporteras fukten genom ullen till utsidan utan att själv absorbera nämnvärt. På så sätt hålls du torr och varm. Till skillnad från andra textila material värmer merinoull även när den är fuktig. Ull kan absorbera fukt upp till 30 % av sin egen vikt utan att kännas fuktiga. Detta kan jämföras med andra material som suger upp fukt när vi svettas och då förlorar sin isolerande förmåga och gör oss kalla istället för varma.


Luktar inte!

Merinoull är självrenande och luktar inte illa! Kreatinet som finns i ullen bryter naturligt ner illaluktande bakterier från huden. Fiberytan i ullen är vattenavvisande, vilket hämmar bakterietillväxt och därmed även dålig lukt. Merinoplagg renas med fördel av att vädras i friska luften.


Kliar inte! 

Tack vare att merinoullen är så fin och tunn, blir plaggen mjuka och behagliga och kliar inte mot kroppen.


Miljövänligt! 

Merinoull är en ren naturprodukt och en förnyelsebar råvara. Det kommer alltid ny ull efter varje klippning. Arbete bedrivs för att minimera den miljöpåverkan som ullproduktion ger upphov till. Idag försöker man undvika överbetning för att bevara växtligheten och skadeinsekter bekämpas med manuella och biologiska metoder. Merinoull är i jämförelse med andra textiler helt klart ett miljövänligt material!

Visa mer
Visa mindre

Hållbart!

Merinoullen är ett slitstarkt och hållbart material. Kläder i merinoull är kända för att hålla länge och inte tappa formen. En tröja i merinoull är en investering som du kommer att kunna använda länge!

Lättskött!

Tack varje merinoullens självrenande förmåga, behöver kläderna inte tvättas så ofta som andra textilplagg. Du kan använda merinoullsplagg i flera dagar utan att de behöver tvättas. Det är positivt både för dig, din ekonomi och miljön.

Merinofåret trivs i det fria

Merinofåret är en korsning mellan olika raser och de är framavlade för sin unika ull. Merinofåren har sitt ursprung i Nordafrika och kom troligen till Spanien i slutet av 1100-talet. Fåren fick namnet merino på 1400-talet efter de kungliga fårinspektörerna, ”merinos”. I början av 1800-talet skeppades de första merinofåren över till Australien och Nya Zeeland från Europa. För att få fram den finaste merinoullen behöver merinofåret leva i det fria, i jämna förhållanden. Tasmanien och Nya Zeeland har gott om färskt vatten, frisk luft och ren natur, därför kan fåren där producera den bästa och finaste kvalitén.

Merinoullen i de plagg vi säljer kommer framförallt från Nya Zeeland där merinofåren behandlas på ett etiskt korrekt sätt och enligt gällande djurrättslagar. Viktigt för oss är också att så kallad ”mulesing” inte förekommer.

Visa mer
Visa mindre

Välkommen till Engelsons!

Tyvärr använder dig av en osäker webbläsare som inte stödjs längre...

Microsoft (skaparna av Internet Explorer) har slutat skicka ut uppdateringar till versionen Internet Explorer 10 och neråt.
Detta gör att din verison av webbläsaren inte är säker att använda längre.
Vi ber dig därför att antigen uppgradera till Microsoft Edge eller ladda ner någon av de andra webbläsarna.

Ladda ner Microsoft Edge Ladda ner Firefox Ladda ner Google Chrome
Fortsätt att besök sidan ändå