Polyuretan - PU

Polyuretaner är polymerer som kan få olika materialegenskaper beroende på hur de produceras. Detta gör att PU kan användas t.ex. som sula eller isolerande vattentätt material i vissa stövlar och skor, som vattentätt membran med andasförmåga eller som vattenavvisande beläggning på t.ex. regnkläder och vantar.

Vilka miljö-, arbetsmiljö- och kemikalierisker som kan finnas beror på vilket användningsområde den färdiga PU:n ska ha eftersom produktionssätt, lösningsmedel och tillsatser varierar. Dessa risker går ofta att undvika genom att ha rätt skyddsåtgärder i produktionen och genom att välja bättre lösningsmedel och tillsatser. På Engelsons stöttar vi våra leverantörer i att göra bättre val och gör regelbundet stickprovstester för att säkerställa att det inte finns några riskkemikalier i våra PU-produkter.

Som beläggning på regnkläder, väskor m.m. tycker vi att PU är ett bättre alternativ än PVC och väljer därför om möjligt att använda PU-beläggningar för dessa produkter. Detta eftersom det finns risk för att skadliga ftalater använts som mjukgörare i PVC.

Visa mer
Visa mindre

Här följer några tips på produkter med PU

Visa mer
Visa mindre

Välkommen!

Tyvärr använder du dig av en osäker webbläsare som inte stöjds längre ...

Microsoft (skaparna av Internet Explorer) har slutat skicka ut uppdateringar till versionen Internet Explorer 10 och nedåt.
Detta gör att din nuvarande version inte är tillförlitlig.
Vi ber dig därför att ladda ner någon av webbläsarna nedan.

Ladda ner Microsoft Edge Ladda ner Firefox Ladda ner Google Chrome
Fortsätt att besöka sidan ändå