Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Bra och dåliga kemikalier

För att tillverka textil behöver man använda kemikalier, dels för att ge plaggen önskade egenskaper som färg eller vattenavvisning, dels i olika delar av tillverkningsprocessen, t.ex. som lösningsmedel, pH-reglerare eller tvättmedel. På Engelsons jobbar vi aktivt med kravställning för att våra leverantörer ska använda de kemikalier som utgör lägst risk för människors hälsa och miljö.


Detta gör vi genom vår uppförandekod och vår RSL (Restricted Substances List), en lista med kemikalier som inte är tillåtna i våra produkter då de utgör hälso- eller miljörisker. Vår RSL utgår från relevant lagstiftning som den europeiska kemikalielagstiftningen REACH, POPS-förordningen, biocidförordningen, RoHS-förordningen och förpackningsdirektivet. För att ha en god framförhållning ställer vi krav på kemikalier som vi vet kommer att blir reglerade i framtiden och vi ställer krav på att inga ämnen på kandidatlistan i REACH får finnas i produkterna. Vill du veta vilka kemikalier som finns på vår RSL är du välkommen att kontakta oss på info@engelsons.se så skickar vi den senaste versionen.


Engelsons är medlemmar i Kemikaliegruppen vid RISE, ett nätverk där vi får hjälp att hålla oss uppdaterade på nya lagkrav inom kemikalieområdet och där vi också får specialiststöd i frågor gällande kemikalier i textil och läder.


Vi säger NEJ till Perfluorerade ämnen - PFAS

För Engelsons är det viktigt att värna om miljö och människor. Vi har därför tagit ställning till att använda ett bättre alternativ för vattenavvisning, som är fri från fluorkarboner/perfluorerade ämnen (PFAS, ofta benämnt PFC) i våra produkter. Våra produkter är alltså inte fluor-behandlade. Detta gör vi för att samtliga alternativ som innehåller PFAS inte bryts ner i miljön under en överskådlig framtid. Vi får i oss dessa ämnen genom luft, vatten och mat. De kan även vara cancerframkallande och påverka fortplantningen. På Engelsons har vi i stället valt att använda BIONIC-FINISH®ECO som vattenavvisande behandling.


Genom att använda PFAS-fria alternativ så kan förmågan att avvisa vatten förändras efter tvätt. Vi har ändå valt den PFAS-fria vägen, då vi anser att detta är enda vägen att gå och att det är viktigt för oss att ta ansvar för kommande generationer. Som medveten kund kan du bidra genom att välja och efterfråga PFAS-fria produkter.


Antibakteriella ämnen

På senare år har användningen av antibakteriella material ökat. För kläder och skor handlar det främst om metoder för att minska dålig lukt i t.ex. skor, strumpor och träningskläder. Antibakteriella ämnen är utformade för att döda eller eliminera bakterier och därmed är de miljöfarliga och ibland även hälsofarliga. Det finns även en risk att användning av antibakteriella ämnen bidrar till en ökning av antibiotikaresistenta bakterier. Flera studier har också visat att effekten på dålig lukt med att tillsätta antibakteriella ämnen till kläder och skor är begränsad.


På grund av detta har Engelsons valt att inte behandla våra egna märkesvaror (Brokared, High Mountain, EP collection och Socks of Sweden) med antibakteriella ämnen. Vi undviker också att köpa in externa märkesvaror som vi vet är behandlade med antibakteriella ämnen.

Vanliga frågor & svar om kemikalier

Jag har köpt en funktionsjacka som skall vara vattentät. Varför känner jag mig blöt och/eller kall i er jacka?

Den PFAS-fria vattenavvisande behandling som jackan har, gör att vattendroppen tränger in lite fortare i tyget, jämfört med när vi använde den miljöfarligare PFAS-behandlingen. Känslan kan då vara att man känner sig blöt/kall. På baksidan av tyget finns en vattentät beläggning/membran som skyddar dig från att bli blöt.


Hur skall jag återfå en bra vattenavvisning?

Ett alternativ kan vara att värmebehandla produkten försiktigt genom strykning eller eventuellt torktumla på låg värme, om plaggets tvättråd tillåter detta. Notera att tejpade sömmar är känsliga för hög värme. Om du väljer att återimpregnera din produkt, välj alltid en PFAS-fri impregnering.


Hur garanterar ni att det inte finns några skadliga kemikalier i era produkter?

I vår kemikalierestriktionslista ställer vi krav på kemikalier som inte får förekomma i våra produkter. Naturligtvis ställer vi krav på att aktuell EU-lagstiftning ska följas. I flera fall går Engelsons kemikalierestriktionslista också steget längre än lagstiftningen i EU för att vi vill ta vårt ansvar för människors hälsa och miljön på största allvar. För att säkerställa att våra krav följs gör vi slumpvis testning på kemikalieinnehåll.


Är det farliga kemikalier i den impregnering som ni säljer?

Engelsons har valt att inte ha PFAS i våra kläder och skor. Självklart är även de olika typer av impregnering som vi säljer fria från PFAS och andra allvarligt miljö- och hälsoskadliga ämnen.