Allt för jakt och friluftsliv

Vi arbetar för en hållbar framtid

Allt vi gör påverkar vår miljö på ett eller annat sätt. Engelsons tar ansvar för vår verksamhet och hur det påverkar människor och miljön. Vårt hållbarhetsarbete täcker hela värdekedjan från råvaror till den färdiga produkten och inte minst hur konsumenterna använder produkterna, och i slutändan slänger dem.

Alla ansträngningar handlar om att minimera de negativa miljöeffekterna, ta ett etiskt och socialt ansvar. På så sätt bidrar vi till en positiv utveckling och hållbar framtid i de länder där vi gör affärer och i länder där vår produktion sker.

För att underlätta arbetet med EU:s kemikalielagstiftning, REACH, har vi som medlemmar i Kemikalier Gruppen och Textilimportörerna, fått hjälp att utveckla en Kemikalieguiden.

Kemikalieguiden innehåller information om godkännande och begränsningar av ämnen som används i textil- och läderprocesser och produkter.

För att utveckla vårt CSR-arbete har vi gjort en uppförandekod (Code of Conduct) baserad på BSCI (Business Social Compliance Initiative) krav och riktlinjer som bygger på det viktigaste internationella arbetsstandarderna. Nedan hittar du principerna i uppförandekoden Engelsons har valt att arbeta med.

Engelsons uppförandekod (Code of Conduct)

 • Ingen diskriminering
 • Rättvis ersättning
 • Anständiga arbetstider
 • Särskilt skydd för unga arbetstagare
 • Arbetshälsa och säkerhet
 • Inget barnarbete
 • Ingen otrygg anställning
 • Inget tvångsarbete
 • Rätten till föreningsfrihet och kollektivförhandlingar.
 • Skydd av miljön
 • Etiskt affärsbeteende

Djurrättspolicy

I Sverige har det varit en del debatt om dun och merinoull och hur djuren i allmänhet behandlas under arbetsprocessen. Vi har haft diskussioner och begärt in garantier från våra leverantörer i dessa frågor för att säkerställa att djuren behandlas på ett korrekt sätt.

Visa mer
Visa mindre

Merinoull

Engelsons har valt att sälja produkter av Merinoull för att det är en naturprodukt som har utmärkta egenskaper i form av funktionalitet och att det ur en miljösynpunkt är en ren naturprodukt och ett bra miljöval. Merinoull av högsta kvalitet värmer även i fuktigt tillstånd, till skillnad från t.ex. bomull som blir blöt och kyler. Den är mjuk och behaglig mot kroppen och kliar inte. Merinoull har dessutom den fördelen att den inte tar åt sig lukt på samma sätt som syntetplagg och därför luktar den inte illa trots flera dagar av tuff användning. Det produkter vi säljer med merinoull har vi garantier på att fåren behandlas på ett etiskt korrekt sätt och enligt gällande djurrättslagar och att så kallad ”mulesing” inte förekommer. Merinoullen i de plagg vi säljer är av hög kvalitet och kommer främst från Nya Zeeland.

Microantalet talar om hur fin ullen är Ullfiberns tjocklek mäts och anges i micron. Ju finfibrigare ull desto mjukare upplever vi den. Merinofårets ull kan vara mellan ca 12 och 24 micron. De tunnaste fibrerna är dock inte tillräckligt hållbara för att använda i t.ex. ett underställ. Man brukar säga att fin ull ligger på mellan 17 och 23 micron. Högre mikron ger tyngre plagg och ökar risken för att det ska klia. Ett underställ i 18 mikron är tillverkat av fibrer som är 18 tusendels millimeter tjocka. Tjockleken kan jämföras med ett människohår som är ca 60 micron.

Superfine Merino: Tjockleken på fibern är mellan 15,6 och 18 micron. Detta är den optimala kvalitén för underställ.

Fine Merino: Tjockleken på fibern är mellan 18 -19,5 micron

Merinoull med super wash behandling När ett merino underställ har behandlats med ”super wash” är det för att man ska kunna tvätta det i 40 grader maskin tvätt, utan att det krymper och tovar sig. Ull fibern behandlas för att ”fjällen/hakarna” i fibern ska slätas ut, så att man kan maskintvätta det. Om man inte behandlar ullen, hakar fibrerna fast i varandra, och plagget krymper och tovar sig.

Alla våra leverantörer följer EU:s kemikalielagstiftning REACH och vi jobbar bara med leverantörer som kan garantera 100 procent mulesing-fri ull.

Visa mer
Visa mindre

Dun

Engelsons har valt att sälja produkter som innehåller dun för att det är en naturprodukt som har utmärkta egenskaper. Det finns idag inget likvärdigt syntetmaterial som kan jämföras med dun gällande isoleringsförmåga, vikt och packbarhet. Det är dessutom ur miljösynpunkt ett bra val jämfört med oljebaserade produkter.

Vi säljer flera olika produkter som innehåller dun. Vi har fått garantier på att fåglarna behandlas på ett etiskt korrekt sätt och enligt gällande djurrättslagar och att så kallad ”live-plucking” inte förekommer. Dunet i de produkter vi säljer är en restprodukt från livsmedelsindustrin och plockas inte från levande fåglar.

Visa mer
Visa mindre

Päls, läder och skinn

Engelson säljer inga päls/läder och skinnprodukter som kommer från djur som jagas, föds upp och slaktas för pälsens skull. Päls, skinn och läder som kommer från frigående djur och som är en restprodukt från livsmedelsindustrin. Exempel på det kan vara får och lammskinnsfodrade produkter samt läderkängor.

Visa mer
Visa mindre

Miljö

Polyester Fleece

Engelsons har valt att sälja produkter gjorda av polyester, på grund av fiberns fina egenskaper.

Vi har stor efterfrågan på olika fleecekvalitéer från våra kunder. Fleecen är i det flesta fall ett billigare, smidigare och mjukare alternativ till naturmaterial.

Fleecetröjor väger nästan ingenting och tar inte upp mycket utrymme, men värmer väldigt skönt t e x under en skaljacka. En fleecetröja passar lika bra i city som i skogen, och i synnerhet lämpar de sig bra för aktiviteter där du riskerar bli blöt - fleecetröjor torkar nämligen väldigt fort.

För dig som tänker extra på miljön har Engelsons fleecetröjor som är tillverkade i en process med mindre miljöpåverkan. Alla våra leverantörer följer EU:s kemikalielagstiftning REACH, när det gäller kemikalier i plagg och textilier.

Vi vet att fleecen släpper ifrån sig microplaster vid tvätt, men mycket forskning pågår, och eftersom polyestern är den överlägset största textilfibern, så har man på många håll börjat återvinna polyestern i kläder, sovsäckar etc.

Här har vi några tips på hur du kan sköta om dina fleeceprodukter och samtidigt spara miljön:

 • Lufta dina fleecekläder istället för att tvätta dem. Det sparar vatten, energi och göra att kläderna håller längre.
 • Använd en tvättpåse för att skydda dina plagg och förhindra att fibrer läcker ut. När du rengör påsen och filtret i maskinen, se till att du torkar rent och släng ludd i papperskorgen (skölj den inte i vatten eftersom vi inte vill att fibrerna hamnar i haven.)
 • Tvätta i 40 grader.
 • Använd milda miljöcertifierade tvättmedel och se till att du använder rätt dos.
 • Strunta i att torktumla, det sliter bara i onödan på plaggen och miljön.
 • Hängtorka.
Visa mer
Visa mindre
Type something...
Visa mer
Visa mindre

Välkommen till Engelsons!

Tyvärr använder du dig av en osäker webbläsare som inte stödjs längre...

Microsoft (skaparna av Internet Explorer) har slutat skicka ut uppdateringar till versionen Internet Explorer 10 och nedåt.
Detta gör att din nuvarande version inte är tillförlitlig
Vi ber dig därför att ladda ner någon av webbläsarna nedan.

Ladda ner Microsoft Edge Ladda ner Firefox Ladda ner Google Chrome
Fortsätt att besök sidan ändå