Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Vandringsryggsäck

Organisera din utrustning och håll den skyddad med Engelsons ryggsäckar och packpåsar. Designade för att vara både funktionella och bekväma, de är ett måste för varje vandrare.

Vilken typ av vandringsryggsäck ska jag välja?

En riktigt bra vandringsryggsäck ska kännas behaglig att bära trots att den är välfylld.

Vandringsryggsäckar från vårt eget varumärke High Mountain är byggda på en lätt ram av aluminium som gör väskan stabil utan att bli tung. Därför passar de lika bra för enklare vandring som för turer i ganska tuff terräng. Alla våra vandringsryggsäckar har justerbara, vadderade axelremmar och tillsammans med bröstremmen och det justerbara höftbältet skapar du en komfort som passar för just dig. Ta dig tid att prova in din vandringsryggsäck så att det passar för just din kropp.


Hur stor vandringsryggsäck behöver du?

Hos oss hittar du vandringsryggsäckar som rymmer upp till 70 liter. Hur stor väska du behöver beror såklart på hur länge du ska vara ute.

Generellt kan man säga att en ryggsäck på 20 till 40 liter passar bra för en utflykt eller dagstur. Tänk på att få plats med lite extrakläder och under den kallare årstiden kan det vara bra att ha lite extra plats för tjockare jackor och förstärkningsplagg.


En ryggsäck på runt 50 liter passar bra för lite längre vandringar med en enkel övernattning. Ska du ha mycket mat och dryck med dig kanske det är läge att överväga en större vandringsryggsäck så att du inte behöver kompromissa.

Planerar du att vara ute flera dagar och även ska tälta är en väska som rymmer mellan 60 och 80 liter att föredra. När man väljer en såhär stor väska kan det vara bra att kontrollera att det finns flera praktiska möjligheter att öppna ryggsäcken för att undvika att behöva tömma hela väskan för att nå det som ligger i botten. Många av ryggsäckar i den här storleken har också smidiga remmar och hängare så att du kan fästa dina grejer utanpå väskan också.


Hur ska jag packa?

För att få bästa möjliga komfort under vandringen gäller det att fördela vikten på rätt sätt. Här är några praktiska tips:

  • Lägg de tyngsta sakerna över höften och bak mot ryggen - där är du som starkast.
  • Lägg lättare saker som exempelvis kläder längre bort från ryggen.
  • Undvik ha lösa grejer som rullar runt och skapar både irritation och obalans.
  • Använd ryggsäckens remmar så att ryggsäcken följer kroppens rörelser. Sitter ryggsäcken nära kroppen får du också bättre balans.
  • Packa i smidiga och vattentäta packpåsar. Dels blir det lättare att hitta och organisera i väskan när prylarna är uppdelade. Och dels skyddar du din packning från väta.