Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Dun

Engelsons har valt att sälja produkter som innehåller dun för att det är en naturprodukt som har utmärkta egenskaper. Det finns idag inget likvärdigt syntetmaterial som kan jämföras med dun gällande isoleringsförmåga, vikt och packbarhet. Det är dessutom ur miljösynpunkt ett bra val jämfört med oljebaserade produkter.


Vi säljer flera olika produkter som innehåller dun. Vi har fått garantier på att fåglarna behandlas på ett etiskt korrekt sätt i alla processer och enligt gällande djurrättslagar. Dunet i de produkter vi säljer är en restprodukt från livsmedelsindustrin och plockas inte från levande fåglar.


Så sköter du ditt dunplagg på ett miljövänligt sätt

De flesta av våra dunprodukter kan maskintvättas i upp till 40°C, men kolla alltid plaggets tvättrådsetikett. Och för att spara energi och förlänga livslängden rekommenderar vi att du bara tvättar dina dunprodukter när det verkligen behövs. Om du hittar en fläck är det bättre att handtvätta just det området med varmt vatten, milt tvättmedel och en tvättsvamp.


Det är bra att köra en extra sköljning och centrifugering efter det vanliga tvättprogrammet. På så sätt ser du till att allt tvättmedel är borta ur plagget. Tänk på att aldrig använda sköljmedel.


Du ska aldrig kemtvätta dina dunprodukter. Kemikalierna som används i processen skadar dunet.


Det går bra att torktumla dunplagg, det kan till och med hjälpa till att återställa dess ursprungliga fluffighet. Men tumla på låg värme och kontrollera ofta tumlaren för att undvika överhettning. Du kan också lägga in en ren tennisboll i trumman, den hjälper till att fluffa till dunet.


Om du lufttorkar dina dunplagg är det viktigt att du väljer ett torrt, välventilerat utrymme. Se också till att skaka om plagget under torkningsprocessen så att dunet inte klumpar ihop sig i botten av dunkanalerna.


Släng inte ditt dunplagg om du upptäcker en reva eller hål! Idag finns det en mängd reparationskit med självhäftande lappar. Dessa klipper du till och pressar fast mot ytterväven. De är ett kostnadseffektivt sätt att förlänga livet på dina dunplagg.


När sommarvärmen gör sitt intåg är det dags att hänga undan dina dunplagg. Vi rekommenderar att du förvarar dem i ett torrt och välventilerat utrymme och inte i någon typ av packpåse. Långvarig kompression kan på sikt förstöra dunets isolerande egenskaper vilket skulle kunna leda till att du lättare fryser på framtida friluftsäventyr.


Och när det är dags att plocka fram ditt dunplagg igen så se till att skaka och vädra det ordentligt.

Tips på dunplagg och tvättmedel till dunjacka eller dunkjol