Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Läder & skinn

Läder och skinn är ett oerhört slitstarkt och funktionellt material. Dessutom åldras det vackert och skor som tas om hand och smörjs in är vattentåliga och hållbara i många år. Engelsons har som krav att läder och skinn måste komma från djur som fötts upp för köttproduktion Alla produkter som görs av skinn är alltså restprodukter från köttindustrin och vi garanterar att inga djur har dött enbart för skinnets skull. Läder och skinn från sårbara eller hotade arter är inte tillåtna.


Så sköter du dina läder och skinnprodukter för ett långt och miljövänligt liv

Har man ett par kvalitetskängor i skinn och vårdar dom väl kan dom hålla riktigt länge. Det viktigaste man skall ha i åtanke är att läder är ett levande material. Därför skall det smörjas med jämna mellanrum så det får ”näring” och håller sig mjukt. En annan anledning till att smörja dem är så att de skall behålla sina vattenavstötande egenskaper.


Dina kängor mår dåligt av att vara smutsiga över en längre tid. Ta dig därför alltid tid till att fixa kängorna efter varje tur. Använd dig av en borste och ljummet vatten. Ta bort innersulor och skosnören och sätt inte tillbaka dem förrän allt annat är klart.


Snabbtorka aldrig dina skor på t ex värmeelementet. Låt dem vila i rumstemperatur, gärna stoppade med tidningspapper. Var försiktig med att torka dem för nära en öppen eld då den höga värmen kan förstöra limningen och torka ut lädret.


När kängorna är rena och torra är det tid för att vårda kängorna för att de ska behålla sin styrka, vattenavvisning och komfort. Läder behandlas bäst med vax eller fett. Vaxet lägger sig på lädrets yta och gör att vätan inte kan tränga in lädret medan fettet tränger in i lädret vilket gör att det blir mättat så att vatten inte kan tränga igenom. Med fettet blir kängorna mjukare. Vaxet appliceras bäst med händerna, gnid i cirkelrörelser så att värmen från fingrarna mjukar upp vaxet. Lägg på ett lagom tjockt lager, det ska inte vara gula rester kvar på skon. Flytande vax appliceras med svamp eller trasa. Var extra noggrann vid sömmar och glöm inte plösen. Smörj även hakarna på skon, vaxlagret skyddar mot rost. Observera att alla varianter av läder blir mörkare efter behandling.


Läder med en uppruggad läderyta som ser ut som mocka kallas för nubuckläder. Vill man behålla den texturen så är det impregneringsspray som gäller. Det är en impregnering som bara skyddar skon mot väta och smuts. Den mjukgör alltså inte och vill man maximera livslängden på skon så bör man förr eller senare vaxa eller fetta in den.


Kängor med kombination av läder och syntet bör också impregneras för att optimera dess hållbarhet. Du kan välja att vaxa in läderdelarna och spraya textilimpregnering på syntetdelarna, eller använda en kombinerad impregneringsspray på hela skon.

Tips på vårdande produkter till skor, kängor, bälte och byxor i läder och skinn.

Här följer några tips på populära produkter i skinn och läder. Självklart finns det många fler produkter att välja i vårt sortiment.