Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Polyuretan - PU

Polyuretaner är polymerer som kan få olika materialegenskaper beroende på hur de produceras. Detta gör att PU kan användas t.ex. som sula eller isolerande vattentätt material i vissa stövlar och skor, som vattentätt membran med andasförmåga eller som vattenavvisande beläggning på t.ex. regnkläder och vantar.


Vilka miljö-, arbetsmiljö- och kemikalierisker som kan finnas beror på vilket användningsområde den färdiga PU:n ska ha eftersom produktionssätt, lösningsmedel och tillsatser varierar. Dessa risker går ofta att undvika genom att ha rätt skyddsåtgärder i produktionen och genom att välja bättre lösningsmedel och tillsatser. På Engelsons stöttar vi våra leverantörer i att göra bättre val och gör regelbundet stickprovstester för att säkerställa att det inte finns några riskkemikalier i våra PU-produkter.


Som beläggning på regnkläder, väskor m.m. tycker vi att PU är ett bättre alternativ än PVC och väljer därför om möjligt att använda PU-beläggningar för dessa produkter. Detta eftersom det finns risk för att skadliga ftalater använts som mjukgörare i PVC.

Här följer några tips på produkter med PU