Engelsons logotyp
Varukorgen är tom

Ull

Ull är ett fantastiskt naturmaterial med många goda egenskaper som är perfekt för användning året om.


Ullen har temperaturreglerande egenskaper som håller värmen när det är kallt och hjälper till att kyla ner när det är varmt. Dessutom absorberar och transporterar ullen bort fukt från huden vilket gör att huden hålls torr och behaglig, perfekt på såväl vandringen som skidturen.


Vad som också är bra med ullen är att den fortsätter att värma även om den är fuktig. Ullen tar inte heller till sig lukt i samma utsträckning som syntetmaterial och luktar därför inte illa trots dagar av tuff användning. Man kan med fördel vädra plagget utomhus emellanåt i stället för att tvätta plagget så blir det fräscht igen.


Hur mjuk ullen är beror på fibrernas tjocklek, desto finare fibrerna är desto mjukare och tunnare kan man göra plaggen. En tjockare ull är däremot mer tålig, vilket kan behövas i vissa tröjor eller yttermaterial. Tjockleken varierar mellan olika fårsorter men även beroende på vart på fåret ullen kommer ifrån.


Merinoull

Merinofår har en finare, krusigare ull som kliar mindre och känns mjukare mot huden än annan ull.


På Engelsons använder vi en merinoull som har en fibertjocklek på 18,5–19,5mikron i våra underställ och kroppsnära plagg för en behaglig känsla mot huden.


I framförallt Australien finns det problem med att merinofår ofta angrips av blåflugor och för att undvika detta klipps ibland hud bort runt fårets analöppning, s.k. mulesing. Detta ingrepp är plågsamt för djuren. I Engelsons produkter används endast merinoull där vi har garantier på att fåren behandlas enligt gällande djurrättslagar och där mulesing inte förekommer. Majoriteten av merinoullen i våra plagg kommer från Nya Zeeland där man inte har problem med blåflugor och därmed inte heller använder sig av mulesing.


Lammull

Kommer från den första klippningen av lammen och är en tunn, mjuk men också lite kortare fiber jämfört med vanlig ull.


Shetlandsull

Shetlandsullen är lite tjockare jämfört med merinoullen vilket gör den lite tåligare och gör sig bra i en kraftigare tröja.


Så sköter och tvättar du ditt ullplagg på ett miljövänligt sätt

Vädra istället för att tvätta! Häng upp plagget på en galge och vädra i fuktigt väder, så blir plagget som nytt. Ett underställ i merinoull kan bäras direkt mot huden i veckor utan att behöva tvättas, tack vare sina självrenande och bakteriehämmande egenskaper.


Ullfibern stöter bort främmande ämnen och så sker även vid fläckar. Om en fläck uppstår, kan du låta ullplagget ligga en stund innan du börjar ta bort fläcken. Helst ute i fuktigt väder. Då letar sig fläcken till ytan utan att gå in i fibern. Skrapa försiktigt bort eller tvätta med kallt vatten. Givetvis hänger det mycket på vilket typ av ämne du har spillt. Kaffe, te och andra färgstarka ämnen bör tvättas direkt på fläcken med ljummet vatten. Fettfläckar kan tas bort genom att pudra på potatismjöl, låta potatismjölet dra ur fettet en stund och borsta bort mjölet.


När du väl anser att en tvätt är nödvändig så tvätta försiktig för hand eller i tvättmaskinens ullprogram max 30°C. Om du väljer att tvätta i maskinen, var noga med att inte tvätta för många plagg samtidigt, då friktionen kan göra att ullplagget krymper. Exempelvis ska ulltröjor tvättas en och en. Använd ett tvättmedel med surt pH-värde som är anpassat för ulltvätt, alternativt vanligt hårschampo. Använd aldrig sköljmedel! Du kan istället använda ättika (ca 1 msk/maskin) som sköljmedel. Ättikan sluter epidermisfjällen på ullfibern efter tvätt. Krama försiktigt ur vattnet för hand eller centrifugera max 800 varv/min. Resten av vattnet kan t ex pressas ut genom att rulla in plagget i en frottéhandduk och kliva lätt på rullen. Rulla ut plagget och låt det plantorka.


Släng inte ditt ullplagg om det går hål eller du skulle fastna i något och få en ögla eller riva upp en tråd. Det kan enkelt lagas med en nål som du trär den lösa tråden/öglan genom och syr fast mellan den yttre och inre sidan av plagget.

Tips på ullplagg och tvättmedel till ulltröja, ullstrumpa eller underställ i ull